Odporność chemiczna stali nierdzewnej A2 i A4
W celu umożliwienia lepszego doboru oferowanych przez nas śrub, nakrętek, podkładek i innych elementów złącznych, poniżej przedstawiamy tabelę odporności chemicznej stali nierdzewnej A2 i kwasoodpornej A4 w różnych substancjach chemicznych.
Zobacz także: Co to jest stal nierdzewna A2 i A4?
Stopień odporności stali | Ubytek grubości | Oznaczenie | ||
Odporna | < 0,11 [mm/rok] | ✓ | ||
Średnio odporna | 0,11 do 1,1 [mm/rok] | ○ | ||
Mało odporna | 1,1 do 11 [mm/rok] | ● | ||
Nieodporna | > 11 [mm/rok] | x | ||
Substancja | Stężenie | Temperatura [°C] | Odporność stali nierdzewnej A2 | Odporność stali kwasoodpornej A4 |
Aceton | każde | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Alkohol etylowy | każde | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Alkohol metylowy | każde | 20 do 65 | ✓ | ✓ |
Ałun | 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ○ | ✓ | ||
Amoniak | – | – | ✓ | ✓ |
Atmosfera | – | – | ✓ | ✓ |
Benzol | – | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Benzyna | każde | 20 | ✓ | ✓ |
Chlor (gaz suchy) | – | 20 | ✓ | ✓ |
Chlor (gaz wilgotny) | – | 20 do 100 | x | x |
Chloroform | bezwodny | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Cyjanek potasu | 5% | 20 | ✓ | ✓ |
Dwutlenek węgla | suchy | gorący | ✓ | ✓ |
wilgotny | gorący | ✓ | ✓ | |
Fenol | czysty | wrzący | ○ | ✓ |
Fermaldehyd | 40% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Garbnik (tanina) | ⩽ 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Gliceryna | stężona | 20 | ✓ | ✓ |
wrząca | ✓ | ✓ | ||
Kwas benzoesowy | każde | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Kwas chromowy | 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ○ | ○ | ||
Kwas cyjanowodorowy | – | 20 | ✓ | ✓ |
Kwas fosforowy | 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
45% | 20 | ✓ | ✓ | |
wrzący | ● | ○ | ||
80% | 20 | ○ | ✓ | |
wrzący | x | ● | ||
Kwas mlekowy | 1,50% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
10% | 20 | ✓ | ✓ | |
wrzący | ○ | ✓ | ||
Kwas mrówkowy | 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ● | ○ | ||
Kwas octowy | 10% | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Kwas siarkowy | 1% | 20 | ○ | ✓ |
wrzący | ○ | ○ | ||
5% | 20 | ○ | ✓ | |
wrzący | x | ● | ||
10% | 20 | ● | ○ | |
wrzący | x | ● | ||
60% | 20 | x | ● | |
wrzący | x | x | ||
Kwas siarkowy | nasycony | 20 | ✓ | ✓ |
Kwas solny | 0,50% | 20 | ○ | ○ |
wrzący | x | x | ||
Mleko wapienne | – | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Nafta | – | 20 | ✓ | ✓ |
wrząca | ✓ | ✓ | ||
Para wodna | – | 400 | ✓ | ✓ |
Piwo | – | 20 | ✓ | ✓ |
70 | ✓ | ✓ | ||
Roztwór cukru | – | każdy | ✓ | ✓ |
Sok cytrynowy | – | 20 | ✓ | ✓ |
Sok i kwas owocowy | – | 20 | ✓ | ✓ |
wrzący | ✓ | ✓ | ||
Sól kuchena | nasycona na zimno | 20 | ✓ | ✓ |
Ścieki wolne od kwasów | – | ⩽ 40 | ✓ | ✓ |
Utrwalacz fotograficzny | – | 20 | ✓ | ✓ |
Wino | – | 20 | ✓ | ✓ |
gorące | ✓ | ✓ | ||
Woda kwaśna z kopalni | – | 20 | ✓ | ✓ |
Woda morska | – | 20 | ✓ | ✓ |
wrząca | ● | ○ | ||
Woda wodociągowa | – | 20 | ✓ | ✓ |
Wywoływacz fotograficzny | – | 20 | ✓ | ✓ |
Tabela odporności chemicznej stali nierdzewnej A2 i kwasoodpornej A4 |